vlag denemarken (48K)

Vakantie Denemarken 2009

Verslag van onze vakantie naar Denemarken in 2009

21 t/m 27 juli omgeving Ribe -zuidwest Jutland-

28 juli t/m 2 augustus omgeving Vildsund -noordwest Jutland-

3 t/m 9 augustus omgeving Vammen -noord/midden Jutland-

Omgeving Ribe -zuidwest Jutland-

Dinsdag 21 juli

We vertrekken om kwart over negen. De eerste stop maken we bij een wegrestaurant in Holten. Daar drinken we koffie. De tweede stop maken we tussen Osnabrück en Bremen. Vanaf Osnabrück zijn er veel wegwerkzaamheden. Je mag vaak niet harder dan 60 of 80 km per uur rijden. Van die 80 km per uur ondervinden we weinig hinder, want we mogen toch niet harder.
Ongeveer 35 km voorbij Bremen overnachten we op Waldcampingplatz Hesedorf. Een mooie ruime camping. We staan heel ruim op een groot veld. De tent staat om half vijf.
We eten op de camping. Je kunt er goed eten en het is niet duur.
We hebben vandaag ongeveer 420 kilometer gereden.
’s Nachts regent het.

Woensdag 22 juli

We verlaten de camping om 10.15 uur. Vandaag moeten we ongeveer een afstand van ongeveer 320 km afleggen. Opnieuw zijn er veel wegwerkzaamheden. Er valt ook veel regen. We gaan over een bijzonder kanaal: Het kanaal van Noordzee naar Oostzee. Na ruim een uur rijden stoppen we voor koffie met een haze-oor (een soort grote vlinder).
Vlak voor de Deense grens stoppen we om te eten. Het weer klaart op en de zon breekt door.
Omdat we in de Tom-Tom niet de juiste straat hebben geprogrammeerd, staan we opeens in een buitenwijk van Ribe. Na de juiste straat te hebben ingevoerd zijn we binnen een kwartier op de camping Kongea te Villebol vlakbij Ribe. Het is een mooie kleine camping aan een riviertje.
Het is prachtig weer. De tent staat om half zes en we kunnen tot over half tien lekker buiten in de zon zitten.

Donderdag 23 juli

8300-07-09-ribe (58K) Vannacht valt er weer veel regen. Overdag is het lang grauw en bewolkt weer. Pas in de middag begint het weer te verbeteren.
We gaan Ribe bezoeken. We maken er een stadswandeling en beklimmen de zestig meter hoge platte toren van de Dom. Je hebt er een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Je ziet een weidelandschap, met moerasgebied en een soort kwelders.
Na het eten lopen we nog een rondje om de camping en wandelen langs het riviertje. Daarna zitten we nog een tijdje lekker in de avondzon.8354-07-09-ribe_mando (61K)

Vrijdag 24 juli

Vandaag gaan we naar de kust. Eerst bezoeken we het Waddenzeecentrum in Vester Vedsted. Daar kunnen we niet alles zien, want we moeten met de Mando-bus (een tractor met oplegger) naar het eiland Mando. Het is heel speciaal zo’n tocht over het wad naar het eiland.
Op Mando wandelen we wat rond langs kwelders, de dijk en het binnenland. Terug gaan we met de Mando-bus over een laag soort dijkje, dat al gedeeltelijk onder water staat door de opkomende vloed.
Terug bij het Waddenzeecentrum bekijken we datgene wat we nog niet gezien hebben en zien er een film over stormvloeden. Tenslotte zijn we nog even teruggereden naar het wad om te kijken of de weg naar het eiland Mando nu helemaal onder water stond. Dat was inderdaad het geval.

Zaterdag 25 juli

Vandaag hebben we een dagtocht naar het midden van Jutland gemaakt. 8412-07-09-ribr_egtved_grafheuvel (63K)Eerst gaan we naar Jelling. De Tom-Tom leidde ons via snelwegen en dat was geen succes want tussen Kolding en Veije stonden we een uur in de file.
Het weer is wisselvallig. Korte, felle buien en zon wisselen elkaar af.
In Jelling bekijken we de grafheuvels, het museum en het kerkje.
Daarna naar Egtved. Hier bekijken we een bezoekerscentrumpje en een grafheuvel waar het Egtvedmeisje uit de bronstijd is gevonden. Het meisje moet omstreeks 1375 voor Christus geleefd hebben.
Hierna rijden we langs een van de fraaiste heidegebieden van Noord-Europa: De Randbol Hede. Veel van de heide blijkt echter overgroeid te zijn.
Tenslotte bezichtigen we nog twee grafheuvels bij Bakke. De grafheuvels zijn uit de bronstijd, maar er is ook een graf in de vorm van een schip dat uit de vikingtijd dateert.
Hier vandaan rijden we terug naar de camping.
Het was wat betreft landschap, natuur en historie een interessante tocht.

Zondag 26 juli

Omdat het weer eerst nog niet zo geweldig is, gaan we eerst naar het Vikingmuseum in Ribe.
Daarna gaan we naar het waddeneiland Romo, waar we fietstocht van 20 km. maken. Heel apart is het dat er hier met auto’s over het strand mag worden gereden. Dat moet ook wel als je bij het water wil komen, want het strand is tussen de 2 en 3 km breed. Tijdens de fietstocht zien we een ree de weg oversteken.
Na de fietstocht bekijken we nog een stuk van het eiland met de auto. Het valt ons op dat Denen minder zuinig met hun waddeneilanden omgaan dan we in Nederland doen. Vaak lelijke en moderne bebouwingen, die absoluut niet in het fraaie landschap passen.
’s Avonds eten we in Ribe. Na het eten zien we de nachtwaker en we lopen net als veel andere mensen een stukje met hem op. Hij zingt liederen en vertelt op bepaalde punten over de historie van de stad Ribe.

Maandag 27 juli

Vanochtend doen we het rustig aan.8488-07-09-ribe_esbjerg_mennesket_ved_havet (70K) Eerst zoeken we nieuwe camping uit waar we morgen naar toe kunnen.
In de middag gaan we naar Esbjerg. Het is geen mooie stad. Het heeft een grote haven met verbindingen naar Harwich, Fano, Faröer-eilanden en IJsland. We bekijken eerst het nieuwe muziekcentrum. Het is gebouwd door Jörn Utzon, die ook het operagebouw in Sydney ontwierp. Van binnen is het heel mooi, maar de buienkant imponeert niet. Het gebouw bevat een ontmoetingsruimte, een concertzaal en een museum met een mooie collectie van de Cobra-groep. We drinken er een kop koffie, omdat je vanuit het restaurant een mooi uitzicht op de haven zou hebben. Het uitzicht valt een beetje tegen, omdat bomen een deel van het uitzicht belemmeren.
Daarna bezoeken we de watertoren, waarvan je wel een schitterend uitzicht over de haven en de stad hebt. Daarna bekijken we de beeldengroep `Mennesket ved havet` of te wel ‘Mensen ontmoeten de zee`. Een indrukwekkende beeldengroep.
Hier wandelen we wat rond en hebben we een mooi zicht op de haven, Fano, de Waddenzee en de Noordzee. Hierna gaan we terug naar de camping.

terug naar het begin

Omgeving Vildsund -noordwest Jutland-

Dinsdag 28 juli

Vandaag vertrekken we naar het noordwesten van Jutland. Gelukkig is het droog tijdens het afbreken van de tent. Via weg “11” gaan we ongeveer 210 km noordwaarts. We vertrekken om half elf. Om 12 uur stoppen we ongeveer 15 km voor Holstebro op een parkeerplaats aan de rand van een natuurreservaat.
De “11” is mooie rustige verbindingsweg.
Om even over twee uur zijn we op de camping in Vildsund. Nadat we wat moeite hadden om de juiste rechte plek te vinden, staat de tent snel. Daarna zitten we heerlijk in de zon. Het is een mooie ruime camping met prachtig sanitair en een schitterende keuken: twee fornuizen, koelkast, twee kookplaten, koffiezetapparaat en een grote ruime aanrecht.
Na het eten fietsen we een stukje langs de fjord en steken we even de brug over naar Mors.

Woensdag 29 juli

Vandaag gaan we naar de kust. We rijden naar Hanstholm: de grootste vissershaven van Denemarken. We bekijken de haven. Daarna gaan we naar het winkelcentrum / toeristeninformatiepunt. Als we binnen zijn begint het te hozen. Als het weer droog is, kijken we nog wat in het plaatsje rond.
8510-07-09-vildsund_hanstholm_bea (65K) Daarna rijden we naar Klitmoller. Halverwege stoppen we en lopen door het duin naar het strand. Daar eten we ons brood. Vervolgens lopen we een stukje langs het strand. Er liggen nauwelijks schelpen. Wel veel stenen en steentjes. We gaan naar barnsteen zoeken en dat vinden we ook. Vervolgens verder richting Klitmoller. Daar buigen we landinwaarts af. Bij een meer stoppen we en gaan we een stuk door een natuurreservaat fietsen. Af en toe is het flink klimmen. Op de terugweg begint het even flink te regenen en schuilen we onder een paar grote bomen.
Na de fietstocht gaan we terug naar Klitmoller om dit vissersdorpje te bekijken. Daarna weer terug naar de camping. Tijdens het avondeten begint het weer te regenen en dat zal een paar uur aanhouden.
Af en toe kruipen er naaktslakken door de tent, die resoluut in de vuilnisbak verdwijnen.
We gaan kaasfonduen en proberen het nieuwe gasstelletje uit. Dit werkt perfect en we krijgen geen steekvlammen.

Donderdag 30 juli

Vanochtend worden we wakker van een flinke storm. De kar staat even behoorlijk te schudden. Even later slaat zelfs met veel herrie de keukenklep dicht. Koffiepot, theeketeltje en waterkoker rollen over de grond.
Na het eten besluiten we een autotochtje te maken. Het is geen weer om te wandelen of te fietsen. Via Vestervig en Agger Tange rijden we naar de pont, die ons naar Thyboron brengt. In Agger Tange ziet Bea veel lepelaars (zie ook 1 augustus). Chris moet zijn aandacht op de weg houden en ziet slechts een aantal witte schimmen.
We moeten bij de pont een half uur wachten tot we mee kunnen. Het waait behoorlijk en er slaat aardig wat water over de pont.
07-09-vildsind_agger_pont (69K) In Thyboron brengen we eerst een bezoek aan Jyllands Akvariet. Het is een gebouw met veel aquaria. Je kunt er o.a. haaien en roggen aaien. Daarna steken we schuin over om het Kystcentret te bezoeken. Dit is een tentoonstellingsgebouw waar wordt getoond hoe wind en zee de Deense kust vormen en veranderen. Er zijn zo’n veertig elektronische en mechanische installaties, waar je in het klein kunt beleven hoe golven, stromingen, getijden, wind, stormvloed en dijkdoorbraken zich voltrekken.
Tussen vier en half vijf hebben we alles bekeken en besluiten we naar de pont te rijden voor de terugreis. Het stormt nu verschrikkelijk. De auto staat te schudden op de parkeerplaats en op het water zien we hoge golven en schuimkoppen. We durven eigenlijk niet over te varen. Dus besluiten we om via een grote omweg terug naar de camping te rijden: Harboore Tange (natuurgebied) _ Lemvig en dan de N 11. Het kost af en toe moeite de auto op de weg te houden, omdat het zo hard stormt. Het water van de fjord slaat bijna over de weg.
Bij terugkomst blijkt de tent nog gewoon te staan. Gelukkig staan we op een vrij luw plekje. Om een uur of zeven gaan we bij een restaurantje aan het begin van de brug naar Mors eten. We gaan er lopend heen. We eten er prima. “Het was erg lekker”, zal Bea eindeloos herhalen.

Vrijdag 31 juli

Vandaag verkennen we het eiland Mors. Van uit de lucht gezien is het net Jutland in het klein. Het waait nog wel erg hard, maar het regent niet meer en af toe schijnt zelfs de zon.
We gaan eerst naar de kliffen van Hanklit. Deze kliffen zijn zestig meter hoog. Hier wandelen we langs het water van de fjord op zoek naar fossielen. Helaas vinden we die niet. Wel vinden we af en toe heel mooie stenen, die we dan maar meenemen.
8577-07-09-vildsund_mors (83K) Vervolgens gaan we naar Salgjerhoj. We parkeren de auto en maken een wandeling door bos, heide en over de kliffen. Hier zijn de kliffen achtentachtig meter hoog. Het is hier tevens het hoogste punt van Mors.
Dan gaan we via een mooie route naar het noorden van Mors. We bekijken het Molermuseet, een fossielenmuseum. De meeste fossielen zijn hier op het eiland gevonden. In de buurt staat een fabriek, waar ze een soort kalksteen winnen; hier worden veel fossielen gevonden.
Daarna zakken we af naar de oostkust. Bij Ejerslev-havn, een piep klein haventje, eten we een ijsje. Ook hier een prachtig uitzicht over de fjord. Bij de kliffen hier, kan je heel goed de verschillende grond- en steenlagen zien. We rijden nog een stukje langs de kust naar het zuiden en buigen dan weer westwaarts af om terug te rijden naar de camping.
’s Avonds is het heel helder met een prachtige sterrenlucht. Het is flink koud. Voor het eerst hebben we de kachel aan.

Zaterdag 1 augustus

We worden wakker met een stralende zon.
Tijdens het ontbijt ontvangen we een SMS-bericht van de oudste zoon, dat het met zijn vrouw en de baby niet goed gaat. Er dreigt een vroeggeboorte. Susanne is in het VU-ziekenhuis opgenomen. Van deze mededeling zijn we de hele dag bedrukt.
Na de koffie gaan we eerst naar het strand in Stenbjerg. We lopen een eindje over het strand en gaan weer op zoek naar barnsteen. We vinden allerlei prachtige stenen, maar of daar nou barnsteen bijzit….???
Hierna gaan we via de kustweg naar de kerk van Vestervig. Het is een vrij grote kerk voor zo’n klein plaatsje. Vroeger was het echter de zetel van een bisschop.
8587-08-09-vildsund_vestervig (96K) In verband met een concert kunnen we de kerk niet bezichtigen en dus gaan we eerst naar Agger aan de kust, waar we ook weer een stukje over het strand lopen.
Daarna gaan we een stuk de dijk op richting Thyboron om te kijken of we lepelaars zien. We zien echter allerlei vogels o.a. een grote groep zwanen, maar geen lepelaars. Op een voorlichtingsbord, waarop de voorkomende vogels staan afgebeeld, komt geen lepelaar voor. Dus hebben we het idee, dat de “lepelaars”, die Bea van de week daar gezien heeft, ook wel zwanen geweest zullen zijn.
Hierna gaan we terug naar Vestervig om de kerk te bezichtigen. De kerk is niet onaardig, maar ook niet buitengewoon. De kerk heeft wel een heel speciaal aangelegde parkeerplaats.
Voor de kerk liggen de restanten van huizen uit de bronstijd. Heel speciaal zijn de visgraad “deurmatten” voor de ingang van de huizen. Waarschijnlijk bedoeld om het zand van de voeten te vegen.
Daarna naar Ydby Hede, waar zich de grootste concentratie grafheuvels van het land bevindt. Je ziet trouwens veel grafheuvels in Denemarken. Ze stammen vermoedelijk uit de bronstijd.
Tenslotte gaan we in de buurt van Hurup met de pont over de fjord naar Mors. Dwars over het eiland gaan we weer richting de camping

Zondag 2 augustus

Vanochtend is het mooi weer. Er is kans op een bui. Daarom gaan we eerst naar een natuurreservaat op Agero ten zuiden van Mors. We maken een wandeling van 1 ½ km. naar een vogelobservatie hut. Het is hier een mooi gebied. We zien: kievit, scholekster, spreeuw, grauwe gans, rotgans, zwaan, bonte kraai, zilvermeeuw, reiger, aalscholver, zwaluw en een vogel met prachtige gele borst ter grootte van een spreeuw, waarvan we de naam niet weten.
Na een bezoek aan dit reservaat rijden we nog een stuk van de zonneroute op Mors richting Nykobing.
We stoppen nog even bij het kasteel van Hojris. We besluiten het niet te gaan bezichtigen. Bij de bezichtiging ben je ook deelnemer aan een soort moordspel en daar hebben we geen zin in.
Het begint te regenen. Als we eenmaal in Nykobing zijn, begint het heel hard te regenen. Het is geen aantrekkelijk stadje en nergens zien we iets waar we wat kunnen drinken. Dan maar terug naar de camping.
Tegen etenstijd rijden we naar Thisted. Het regent nog steeds flink. We doorkruisen dit stadje op alle mogelijke manieren, maar zien nergens iets gezelligs om te gaan eten.
Dan maar weer terug naar Vildsund, waar we opnieuw heerlijk eten in het restaurant bij de brug.

terug naar het begin

3 t/m 9 augustus omgeving Vammen -noord/midden Jutland-

Maandag 3 augustus

Vandaag vertrekken we naar een camping in Vammen, waar we veel goeds over gehoord hebben.
De tent is een beetje vochtig als we hem afbreken, maar we willen niet langer wachten, want de wereldomroep heeft regen voorspeld.
Om kwart over elf zijn we weg en tegen één uur arriveren we op de nieuwe camping.
08-09-vammen_camping (93K) Het is een prachtige terrassencamping gelegen aan een meer. We gaan op zoek naar een plekje. Dat vinden we al snel. We staan vlot. Na het eten verkennen we de camping. Al hoewel de camping bijna nergens in wordt vermeld, heeft hij in 2009 een 8 van de ANWB gekregen en was hij in 2000 camping van het jaar.
In tegenstelling tot de vorige camping zijn hier wel veel Nederlanders. Waarschijnlijk mond op mond reclame. Er zijn mensen, die hier alle jaren komen. De eigenaars spreken aardig Nederlands.
In tegenstelling tot de verwachtingen is en blijft het een prachtige dag. We zitten dan ook lekker ontspannen bij de tent in het zonnetje.
In de middag gaan we op de fiets naar het dorp boodschappen doen.
Deze camping is opgezet met als doel dat mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten en muziek maken. ’s Avonds brandt er in de kantine een haardvuur en wordt er gemusiceerd.
’s Avonds om een uur of kwart over negen gaan we er ook heen. Er wordt heerlijk ijs geserveerd. Dat bestellen we dus ook. Bovendien bestellen we broodjes voor de volgende dag.
Bij de bar help je jezelf. Je pakt drinken uit de ijskast, of tapt wijn uit het vat. Bij de bar hoef je alleen maar af te rekenen. Het is heel gezellig en we blijven tot tegen twaalf uur. Bea moet bijna mee naar de tent worden genomen, zo gezellig vindt ze het.

Dinsdag 4 augustus

Vandaag opnieuw een prachtige dag. Tegen een uur of twaalf vertrekken we naar Kongens Mindepark: een 1200 ha groot heidegebied. Hier maken we een wandeling. De heide is ernstig aangetast door het heidehaantje. Er is niet veel paars te zien. Toch is het het grootste heidegebied van Denemarken.
Na de wandeling rijden we nog even naar Dollerup Bakker (heuvels). Bij kiosk Ravnsberg heb je een prachtig uitzicht over dit natuurgebied. Het is een heel bijzonder landschap. Na wat te hebben rondgekeken, gaan we terug naar de camping: uitrusten, thee drinken en lezen.

Woensdag 5 augustus

8679-08-09-vammen_fyrkat_vikingscentrum_chris (88K) Vandaag blijven we wat dichter bij de camping. />Eerst gaan we naar het plaatsje Klejtrup ( ongeveer 15 km.) om Verdenskortet te bekijken. Hier beleef je de hele wereld op een 5000 vierkante meter grote atlas, gevormd uit meren en eilanden met vlaggen van alle landen. De belangrijkste bergen en rivieren zijn op de kaart aangegeven.
Het is het levenswerk van de Deense Amerikaan Soren Poulsen. Gerealiseerd in de jaren tussen 1944 en 1969.
Hierna gaan we naar Fyrkat, vlakbij Hobro. We bezoeken een vikingburcht en een gerestaureerd vikingdorpje van negen huizen. Chris laat zich het vikingeten goed smaken.

Donderdag 6 augustus

8716-08-09-vammen_camping (66K)

Vandaag gaan we naar de kalksteengroeve van Monsted. Er is een museum rond de gerestaureerde kalkovens. Hier zien we o.a. een presentatie over het ontstaan van deze kalksteengrotten. Daarna dwalen we een tijdje door de grotten zelf (voorzien van een veiligheidshelm).Van de ongeveer 60 km. gangen is ongeveer 2 km. verlicht en te bezichtigen. Op dertig meter diepte zijn grotten waar kaas ligt te rijpen. Verder zijn deze grotten een overwinteringplaats voor zo’n 10.000 vleermuizen.
Na een tijdje te hebben rondgelopen hebben we het wel gezien. We gaan terug naar de camping.
Vanavond is er aan het meer een strandconcert. Het begint om acht uur en duurt (behoorlijk uitgelopen) tot over twaalf uur. Er wordt over het algemeen heel goed gemusiceerd door de campinggasten. Het wordt heel romantisch, als de volle maan boven het meer verschijnt. Heel speciaal!!

Vrijdag 7 augustus

Op deze laatste dag in Vammen bezoeken we Viborg.
Het kost ons moeite om iets leuks te vinden om te lunchen. Na lang rondlopen en een bezoek aan de tourist-information, komen we in en soort fast-food restaurantje terecht.
Na het eten maken we nog een wandeling door het oude gedeelte van Viborg. Dat is wel aardig om te zien. De rest van de stad is nauwelijks noemenswaardig. We eindigen in het Borgvold-park met uitzicht op één van de meren waar Viborg aan ligt. Hier ligt ook de Bibel-havn: tuinen waar alleen maar planten groeien, die in de bijbel voorkomen.
’s Avonds luisteren we in de kantine nog een laatste keer naar muziekoptreden van de campinggasten. Vanavond zijn er grillworstjes verkrijgbaar, die door de campingeigenaar boven het haardvuur worden klaar gemaakt.

Zaterdag 8 augustus


08-09-kleinkinderen_yalisha_a (62K)

Het is opnieuw prachtig weer. Het opruimen en inklappen van de tent gaat snel aangezien we gistermiddag al een groot deel van de voortent hebben opgeborgen. We gaan op weg naar Faaborg op het eiland Funen. Onderweg krijgen we een SMS-je, waarvan we eerst denken dat het afkomstig is van Burgernet in Gouda. Het blijkt echter afkomstig van Arno: hun dochter is geboren. Totaal onverwacht, want gisteren hoorden we nog dat Susanne maandag naar huis zou mogen, omdat alles zo goed ging.
We zoeken een parkeerplaats op, programmeren de Tom-Tom richting huis en verleggen onze weg huiswaarts. Gelukkig waren we nog net niet op Funen, waardoor we heel wat kilometers kunnen uitsparen. We moeten ongeveer 350 km rijden. Dat is best nog een klus, omdat je met een vouwwagen achter de auto niet hard mag rijden. Bovendien zijn er ook nog veel wegwerkzaamheden, die voor vertraging zorgen.
Vlak voor we bij Waldcampingplatz Hesedorf zijn, waar we ook op de heenweg hebben overnacht, zien we nog een ernstig gebeurd ongeluk. Een extra aanwijzing om toch heel voorzichtig te rijden.
Tegen acht uur staat de tent en gaan we op de camping eten. (goed dat dat kan)
’s Avonds hebben we nog contact met Arno. Gelukkig gaat alles goed met Suus en de kleine Yalisha.

Zondag 9 augustus

Voor tienen zijn we al weer op pad. We vertrekken snel, omdat het dreigt te gaan regenen. Wat het even later ook doet. Ook onweert het. We moeten ongeveer 425 km overbruggen. Tot voorbij Osnabrück weer veel wegwerkzaamheden. Gelukkig is het zondag en is er nauwelijks vrachtverkeer op de weg.
We hadden gedacht om een uur of vier thuis te zijn en dat klopt heel precies: vijf voor vier. Thuis lezen en bekijken we alles op internet rond de geboorte van Yalisha. Morgen gaan we op bezoek.

terug naar het begin