’s Morgens maken we met de reisleider een stadswandeling door het centrum. We komen o.a. langs Plaza Puerta del Sol (zoals vroeger alle wegen naar Rome leidden, komen de grote doorgaande wegen van Spanje op dit plein samen; hier bevindt zich het kilometer 0 punt.); Gran Via, gebouw Telefonica, het standbeeld van Don Quichotte, het koninklijk paleis (de bouw begon in 1738), de kathedraal (in 1992 voltooid), Calle de San Nicolas (hier woont op nummer 6 Sint Nicolaas) en tenslotte Plaza Mayor (uit 1617, aangelegd in opdracht van Filips III.)
’s Middags trekken we er samen met een paar andere reisgenoten op eigen gelegenheid op uit.
Eerst bezoeken we de botanische tuinen. In een paviljoen bewonderen we een schitterende fototentoonstelling. Daarna gaan we naar het station Atocha. Voor de aanleg van de eerste hogesnelheidslijn naar Selvilla werd het oude station heringericht. De oude hal werd een prachtige tropische wintertuin met een vijver vol schildpadden. In het nieuwe gedeelte vond op 11 maart 2004 een vreselijke terroristische aanslag plaats. Van een regionale trein werden een aantal wagons opgeblazen.
Tot slot van deze dag brengen we een bezoek aan het museum Reina Sofia voor moderne kunst. Dit gebouw was het voormalige ziekenhuis Atocha en is in 1986 als centrum voor eigentijdse kunst in gebruik genomen. De overheid wilde er graag een Spaanse versie van het Parijse Centre Pompidou van maken, wat sceptische Madrilenen verleidde tot de bijnaam ‘Sofidu’. Het pronkstuk van dit museum is het fameuze doek ‘Guernica’ van Picasso. Het schilderij is een aanklacht tegen het luchtbombardement op de Baskische hoofdstad in 1937.
Vandaag bezoeken we Toledo. We stoppen op een punt waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. We maken een wandeling door de stad, waarbij we als eerste de kathedraal bezoeken. Het is de zetel van de primaat van Spanje. De gebrandschilderde ramen in het schip zijn er tussen 1418 en 1525 door een groep Nederlandse kunstenaars ingezet. In de sacristie bevinden zich vele kostbare schilderijen o.a. van EL Greco en Anthonie van Dijck.
Hierna bezoeken we de Iglesia de Sant Tomé. De kerk heeft een onopvallend interieur, maar hier hangt één van de beroemdste schilderijen van El Greco: ‘Begrafenis van de Graaf van Orgaz’.
Vervolgens bezoeken we de Synagoge de Santa Maria la Blanca. Toledo was een van de belangrijkste woonplaatsen van de joodse minderheid in Spanje. De synagoge werd in de 13de eeuw gebouwd op de plaats van een synagoge die in 1180 in gebruik werd genomen. In 1405 werd begonnen de Joden uit Toledo te verdrijven en werd de synagoge ongebouwd tot kerk.
Tot slot bezoeken we de Iglesia de San Juan de los Reyes. Bij deze kerk hoort een franciscaner klooster.
Na de lunch gaan we weer terug naar Madrid. Onderweg krijgen we van de reisleider aan de hand van hand-outs een lezing over de beroemdste schilderijen in het Prado. De lezing was onbedoeld een praatje voor de slaap. De meeste reisgenoten hebben het einde van de lezing niet meer gehoord, omdat ze toen in een diepe slaap verkeerden.
Terug in Madrid bezoeken we op aanraden van gids museum Caixa Forum waar en schitterende tentoonstelling was van het werk Van Miquel Barcelo gemaakt in de periode 1983 – 2009.
Vandaag gaan we naar Segovia en naar het El Escorial.
Sagovia ligt op een hoogte van 1005 meter. Het is er behoorlijk fris. Vijf graden.
We bezoeken eerst het Alcázar. Het is gebouwd tussen 1352 – 1358 op de plaats waar al een vesting werd gebouwd door Hercules de zoon van de Egyptische farao Osiris. Het kasteel is talloze malen uitgebreid en moest na een brand in 1862 bijna helemaal worden herbouwd.
Na de lunch bekijken we het Romeinse aquaduct. Van de oorspronkelijke 15 kilometer is 728 meter nog in de oorspronkelijke staat. Het aquaduct steekt ongeveer 30 meter boven straatniveau uit.
Hierna bezoeken we het Escorial. In 1557 werd het klooster gesticht door Philips II. Het zou tevens dienst doen als koninklijk paleis. Het Escorial wordt geroemd om zijn inrichting en de kunstschatten, maar is tegelijkertijd ook verguisd door de monotone bouwstijl met pompeuze afmetingen. (208 x 162 meter, 1200 deuren, 16 km gang, 2600 vensters, die niet erg passen bij een klooster.
We zien de vertrekken van Philips II; de basiliek, gebouwd volgens een kopie van het ontwerp van Bramante voor de Sint-Pieter in Rome; Het Pantheon: in een achthoekige kamer onder het hoofdaltaar rusten op vier na alle vorsten van Spanje en hun echtgenotes.
Vandaag hebben we een dag, die we naar eigen inzicht kunnen vullen.
We gaan eerst naar een honingwinkeltje vlakbij het hotel, waar we een potje honing kopen voor een vriendin, die imker is.
Daarna koffiedrinken in Circulo des Belles Artes. Een theater met een prachtige foyer. Het heeft een geweldige grandeur. Echt een aanrader om in Madrid daar een keer koffie te gaan drinken.
Hierna gaan we naar het Thyssen – Bornemisza museum. Een bijzonder fraai museum. Vanaf de tweede verdieping reis je kunsthistorisch door de tijd. Alle stromingen vanaf de gotiek tot de modernen zijn goed vertegenwoordigd: Van Eyck, Holbein,Titiaan, Tintoretto, Caravaggio, Gaugin, Toulouse-Lautrec, Renoir, Monet, Klee, Miró, Picasso, Mondriaan, Lichtenstein, Chagall.
Ook in dit museum valt het ons weer op dat Spaans kleuters geboeid en geconcentreerd zitten te luisteren als hen iets over een schilderij wordt verteld.
In het restaurant van dit museum gebruiken we de lunch.
Hierna gaan we een stukje lopen en bekijken eerst Plaza de Cibeles en Puerto de Alcala op het Plaza de la Independencia. Daarna wandelen we door het park Buen Retiro, een initiatief van Philips IV. Het is een schitterend park met tuinen en paleizen.
Als ons hoofd weer een beetje leeg is van alle indrukken van het Thyssen – Bornemisza museum gaan we naar het Prado, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het museum telt meer dan 6000 schilderijen en het is dus onmogelijk alles op één dag of middag te zien.
We maken een keuze en bezoeken de zalen met schilderijen van Bosch, Breugel, Goya, El-Greco, Rembrandt, Velázquez, Titiaan en Tintoretto.
Hierna gaan we nog even terug naar het Thyssen – Bornemisza museum om het laatste stuk van de moderne schilders te zien.
Omdat het de laatste avond in Madrid is bezoeken we als het donker is nog een keer het verlichte Plaza de Santa Ana op een steenworp afstand van ons hotel.
Vandaag verlaten we Madrid en gaan we naar Salamanca.
Onderweg bezoeken we eerst Avila. Het is de hoogst gelegen provinciehoofdstad van Spanje (1127 m.) Het is de stad met de best bewaarde vestingwallen. De stadsmuur is 12 m. hoog, 3 m breed en telt maar liefst 88 torens en 9 poorten. De wallen werden tussen 1090 en 1099 aangelegd en hebben een lengte van 2400 m., We bezoeken de basiliek van San Vicente, een overwegend romaans bouwwerk. Binnen bevindt zich een schitterende 12-eeuwse sarcofaag waarin zich het gebeente van drie martelaren bevindt.
Hierna zien we het Convento de San José. Het eerste klooster dat werd gesticht door de heilige Theresia.
Vervolgens bezoeken we de kathedraal San Salvador, waarvan de apsis deel uitmaakt van de stadsmuren. In de kathedraal zijn veel gebrandschilderde ramen bij de aardbeving van 1755 (die Lissabon verwoestte) verloren gegaan.
Na het bezoek aan de kathedraal begint het te regenen en onweren. We zoeken een restaurantje waar we kunnen schuilen en lunchen. Na de lunch lopen we nog wat door het stadje en zoeken daarna de bus weer op.
We rijden nog even langs een punt, vanwaar je een prachtig uitzicht op de stadsmuren hebt.
Daarna gaat het richting Salamanca.
Hier zullen we 2 nachten verblijven in het zeer luxe vijfsterren hotel: Alameda Palace.
Nadat we ons geïnstalleerd hebben, maken we nog een korte verkennende wandeling door Salamanca.
Vanochtend maken we met een gids een wandeling door Salamanca.
We zien het Plaza Mayor. Een mooi plein, dat helaas tijdelijk ontsierd wordt door semi-permanente boekwinkels. We bezoeken de oude en nieuwe kathedraal. Vooral de oude kathedraal is erg imposant. Hier zijn nog originele ruimten bewaard gebleven waar les werd gegeven voor de stichting van de universiteit. Zo fungeerde de Capillla de Santa Barbara als examenzaal. Wie de vragen goed beantwoordde werd in triomf naar buiten gedragen, wie faalde ging letterlijk af door de zijdeur.
Daarna bezoeken we de universiteit. De oudste universiteit van Spanje, gesticht in 1218 onder koning Alfonso IX. Columbus kwam naar de faculteit om steun te vinden voor zijn theorieën omtrent de vorm van de aarde.
De universiteit bevat een prachtig bibliotheek, waar in schitterende 18e eeuwse kasten 80.000 boeken worden bewaard.
Aan het einde van de wandeling bezoeken we Casa de las Conchas, het huis met de Schelpen uit 1483. De schelpvormige decoraties zijn het symbool van de pelgrims van Santiago.
Na de lunch maken we zelf nog een wandeling door Salamanca, waarbij we o.a. de Torre del Clavero (een 28 meter hoge toren van de sleutelbewaarder van de orde van Alcantara), het Convento de San Esteban (Een klooster dat tussen 1524 en 1619 verrees, en de oude Romeinse brug zien.
Aan het eind van de middag bezoeken we Casa Lis dat het Art Nouveau museum bevat. Een prachtig gebouw met een schitterend glazen plafond en fraaie glasvensters. Ook de tentoonstelling was interessant.
We verlaten om kwart over acht het hotel voor de terugreis. Onderweg naar Madrid maken we een korte tussenstop voor kopje koffie.
Tegen half twee gaan we de lucht in en na een kleine twee uur landen we om half vier op Schiphol. Na een rit met trein en taxi zijn we om half zes weer thuis.