Lezing ANBO en bibliotheek Gouda over Amnesty International.
Amnesty International is een wereldwijde onafhankelijke beweging die zich al meer dan 50 jaar inzet voor de slachtoffers van schendingen van mensenrechten.
Veel acties van Amnesty zijn succesvol. Een gewetensgevangene wordt vrij gelaten, een zieke gevangene krijgt medische verzorging, een doodvonnis wordt omgezet of uitgesteld.
Amnesty International speelt ook een belangrijke rol in de bewustwording van het actie voeren voor de mensenrechten, bijvoorbeeld door grote campagnes tegen marteling.
Verder heeft Amnesty een raadgevende bevoegdheid bij diverse internationale organisaties.
Nieuwjaar
Iedereen de beste wensen voor het NIEUWE JAAR en een gezond 2015.
Op Nieuwjaarsdag een wandeling gemaakt in de bossen van Ter Apel. Het was koud en er stond een straffe wind. Dus de wandeling niet al te lang gemaakt.
Terug op de boerderij een kaartspelletje gedaan. Niet gewonnen dit keer.
De volgende dag na de koffie weer naar huis.
Het waren gezellige dagen.
Gelukkig Nieuwjaar
Groningen
Oud en Nieuw gevierd bij onze vrienden op de boerderij in Sellingen.
Dinsdag de 30ste richting Groningen vertrokken. Onderweg op onze vaste stopplaats bij Waanders in Staphorst geluncht. Om een uur of drie waren we in Sellingen.
Beetje bij gekletst en een borreltje gedronken.
De volgende dag de plaatselijke folklore op Oudjaarsdag: Het carbietschieten meegemaakt.
Leuk om een keer te zien. Niet te lang kijken, want de hevige knallen zijn een aanslag op je gehoor.
's Avonds de Oudejaarsconferences van Guido Wijers en Youp van het Hek bekeken. Wij vonden de conference van Guido Wijers het geslaagdst.
Dokter Sigmund
In de strip Sigmund van Peter de Wit in de Volkskrant, deed een patiënt wel een heel filosofische uitspraak, die ik u niet wil onthouden.
Voorstelling Freek de Jonge
Gezien Freek de Jonge met zijn nieuwste programma “Als je me nu nog niet kent”.
Door omstandigheden van persoonlijke aard besloot hij af te zien van zijn voornemen om “De wedstrijd” te spelen. Dat zou een voorstelling worden over zijn vroegere podiumwederhelft Bram Vermeulen. Hij zou het verhaal vertellen van hun opkomst als “Neerlands Hoop” en de door Freek ingeluide ondergang. En liedjes zingen die Vermeulen componeerde nadat hij achterbleef en De Jonge successen vierde.
Dus maakte Freek in een paar maanden een nieuwe voorstelling.
“Als je me nu nog niet kent” is een collage van oude liedjes en actuele conferences.
Ingeleid door een blues versie van Neerlands Hoop's “We vechten tegen de bierkaai.”, volgt een korte beschrijving va de twee angry men op weg naar een podium in Alkmaar. Dit bedoeld als kort eerbetoon aan Bram Vermeulen.
Na twee mislukte talkshows en een mislukt programma is Freek weer helemaal terug.
De Volkkrant: “De Jonge uitgerangeerd en niet grappig meer? Ben je besodemieterd!! Deze tijd van hoogmoed en decadentie heeft een voorstelling als deze van Freek de Jonge nodig. Het Nederlandse cabaret kan nog niet zonder hem.”
Kortom Freek op z’n best.
Lezing
Lezing kunsthistoricus over het kerstverhaal.
Opnieuw een boeiende lezing van Henk Lijding. Dit keer over het kerstverhaal.
Mooie kerstmuziek is van alle tijden. Zo zijn er eenvoudige liedjes, maar ook gezangen, cantates en kerstoratoria.
Wat ze gemeen hebben is het zingen, waarbij de tekst vaak het verhaal van Kerst vertelt.
In deze lezing liet Lijding een keuze van kerstmuziek horen. De muziek werd ondersteund door een presentatie van tekeningen en schilderwerken, die samen op een bijzondere manier het kerstverhaal verbeeldden.
Het was een buitengewoon interessante lezing.
MAVO GSG
MAVO GSG
Op uitnodiging hebben we een bezoek gebracht aan de MAVO-afdeling van de Goudse Scholen Gemeenschap "Leo Vroman".
De GSG zit na de zomervakantie in een prachtig nieuw gebouw. Het aantal leerlingen is zo gegroeid dat niet alle leerlingen in één gebouw passen.
De school beschikt nu over drie gebouwen: Het hoofdgebouw voor de afdeling HAVO en VWO; het oude schoolgebouw aan de Martenssingel voor de afdeling MAVO en het brugklasgebouw ook in een pand aan de Martenssingel.
Het oude schoolgebouw aan de Martenssingel is verbouwd en aangepast aan de eisen van deze tijd.
De rondleiding die we van Max Janssen, de unitleider, kregen, was buitengewoon interessant. Het gebouw is compleet gerestyld. Grote bewerkte klassieke schilderijen sieren de gangen en lokalen. Die lokalen zien er niet meer uit, zo uit als wij dat van vroeger kennen. Een unit bestaat uit een kleine instructieruimte en grote ruimte waarin de leerlingen hun opdrachten kunnen maken.
Het was buitengewoon interessant om zo'n moderne schoolorganisatie in een klassiek pand te aanschouwen.