HOME

krabbels........

archief krabbels

  • september 2014
  • oktober 2014
  • november2014
  • december 2014
  • januari 2015
  • maart 2014
  • mei-juni 2014
  • juli 2014
  • augustus 2014
  • krabbels 28 februari 2015

    Tentoonstelling Mark Rothko.
    De tentoonstelling van Mark Rothko in het Haags Gemeentemuseum bezocht.
    Zoals te verwachten was, stond er al vroeg een flinke rij voor de kassa. Na een kwartiertje wachten konden we naar binnen. Het was druk, maar niet zodanig, dat je moest dringen om iets te kunnen zien.
    rothko 1 (31K) Mark Rothko (1903 - 1970) werd geboren als Marcus Rothkowitz en was van Joods-Russische afkomst. Hij groeide vanaf zijn tiende op in Amerika.
    Ondanks enkele opleidingen is hij zichzelf altijd als autodidact blijven zien. De laatste jaren van zijn leven stonden in het teken van een verslechterende fysieke en geestelijke gezondheid. Het kleurgebruik van de kunstenaar werd in de laatste periode somberder en donkerder. Rothko leefde, na zijn scheiding van zijn tweede echtgenote Mary Ellen Beistle op 1 januari 1969, in zijn atelier. In 1970 maakte hij een einde aan zijn leven.
    In 1933 had Rothko zijn eerste solo-expositie in het Portland Art Museum. Zijn artistieke werk van de jaren dertig van de vorige eeuw was geïnspireerd door het werk van Milton Avery en Henri Matisse met vereenvoudigde composities en kleurvlakken.rothko 2 (56K) Samen met Adolph Gottlieb en Barnett Newman richtte hij in 1935 de "The Ten" op, een kunstenaarsgroep die naar het expressionisme neigde. Van 1942 tot 1947 zocht hij met Gottlieb aansluiting bij de surrealistische stroming.
    Rond 1947 brak hij met surrealisme en wendde hij zich tot de abstractie. Zij doeken bevatten, op een egaal gekleurde ondergrond, twee of drie rechthoeken in verschillende kleuren, variërend in breedte of hoogte, maar zelden in beide tegelijk.
    Zij latere werken in de jaren vijftig en zestig werden steeds somberder van kleur. Hij werkte nu meer met serie schilderijen, zoals te zien is in de Suites van de Rothko Chapel in Houston.
    Van blozend roze en jubelend geel tot knallend blauw en somber zwart. Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko staat, voel je hoe zijn wereld ingezogen wordt. De kleurvelden, opgebouwd uit zinderende verflagen, zijn van een ongekende intensiteit en verbeelden gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie. Rothko was een intense kunstenaar die alles gaf en een moeilijk leven kende, geteisterd door depressie.
    Ik vond er mooie werken tussen zitten, maar ook een heel aantal werken sprak me niet aan. Sommige bezoekers moesten huilen bij het langdurig bekijken van een schilderij. Ik heb geen angst, extase, tragiek of euforie bij het zien van zij schilderijen ondervonden.

    krabbels 25 februari 2015

    Tentoonstellingen
    Edith Camminga, een oud-collega, exposeert op dit moment in Museum Gouda. En mijn vrouw heeft schilderles van haar gehad. Dus op naar museum Gouda.
    israels (65K) Daar bekeken we eerst de tentoonstelling Van Michel tot Israëls (Haagse School en School van Barbizon)
    George Michel (1743 – 1843) en Isaac Israëls (1865 – 1934) zijn twee uitersten binnen de collectie schilderkunst van Museum Gouda. Michel werd door de schilders van de School van Barbizon gezien als “Barbizonner” avant-la-lettre. Isaac Israëls daarentegen, is bekend als impressionist.
    camminga (54K) Tijdens de tentoonstelling wordt getoond hoe de schilderkunst zich in de negentiende eeuw ontwikkelt, van de landschappen van Michel tot de modellen van Israëls. De schilders lijken mijlenver van elkaar verwijderd, maar raken elkaar op een onverwachte manier. Gescheiden door bijna een eeuw, hebben ze beiden op dezelfde plaats geschilderd.
    Hierna naar de expositie van Edith Camminga. Zij toont werk wat geïnspireerd is door bezoeken aan Zwitserland en Frankrijk.
    Zeer kleurrijke schilderijtjes. De meeste in een formaat van 30 bij 30. Niet alles sprak me aan, maar er zaten ongetwijfeld een aantal mooie werken tussen.
    Ik vond de verkoopprijs van de getoonde werken nogal aan de hoge kant.

    krabbels 20 februari 2015

    Maar ook goed nieuws
    De laatste tijd had ik het gevoel dat ik minder begon te zien.
    Dus het oogziekenhuis gebeld voor advies.
    oogarts (62K) Die adviseerden een afspraak te maken. Ik belde maandag en we konden woensdag al terecht.
    Eerst een oogmeting. Met mijn rechteroog heb ik nog een zicht van 5 tot 10 % en met het linkeroog (Mijn zg. goede oog) een zicht van 50 %. Daarna naar de oogarts. Mijn dokter was een paar weken afwezig, dus kwam ik bij een ander terecht. Van de vele oogartsen die daar rond lopen, had ik deze nog niet gehad.
    Hij onderzocht mijn ogen en constateerde dat de situatie stabiel was. Toen ik vertelde dat ik eind februari begin maart geopereerd zou worden, maar dat dat wel kon uitlopen tot mei - juni, pakt hij resoluut de telefoon en belde hij de planningsafdeling. "Ik heb hier een patiënt van professor Van Meurs, die uiterlijk voor half maart geopereerd moet worden."
    Toen we thuiskwamen stond er al een bericht van het oogziekenhuis op de Voice Mail dat ik begin maart zal worden geopereerd.
    Goed dus dat we contact met het ziekenhuis hadden opgenomen.

    krabbels 15 februari 2015

    Nare dagen
    Tien dagen geleden een aanval van buikloop gekregen. Een groot deel van de dagen op het toilet doorgebracht. Een paar dagen daarna moest ik voor een darmonderzoek naar het ziekenhuis. Dus moesten de darmen weer opnieuw leeg.
    De kilo's vlogen eraf.
    De uitslag van het onderzoek was dat er geen ernstige zaken waren geconstateerd. Wel veel divertikels in de darmen. Moet voor een goede doorstroming zorgen.
    Blijf echter last houden van mijn buik. Dus binnenkort opnieuw de huisarts raadplegen. De regelmatige buikklachten maken het leven er niet aangenamer op.

    krabbels 4 februari 2015

    Bezoek tentoonstelling werk van Malevich
    Bezoek tentoonstelling werk van Malevich
    malevich-1 (63K) Voor het eerst staat het latere en vrij onbekende figuratieve werk van Malevich centraal.
    Het Drents museum presenteert een grote solotentoonstelling van de belangrijkste Russische kunstenaar uit de eerste helft van de 20ste eeuw: Malewich (1878 – 1935)
    malevich 2 (56K) Zestig topstukken uit St.Petersburg.
    Malevich maakte dit figuratieve werk vanaf 1928 tot aan zijn dood in 1935.
    Alle werken zijn afkomstig uit het Staats Russische Museum.
    Het oeuvre van Kazimir Malevich is duizelingwekkend. Zijn carrière loopt langs verschillende stijlen zoals impressionisme, symbolisme, kubisme en suprematisme.
    Uiteindelijk keert Malevich terug tot het figuratieve werk. Die kleurrijke schilderijen met de kenmerkende ‘hoofden zonder gezicht’ kregen na zijn dood buiten Ruisland nauwelijks bekendheid.
    Het Drents museum zet juist dit werk in de schijnwerpers, maar laat ook de ontwikkeling in Malevich gehele oeuvre zien.
    Een buitengewoon indrukwekkende tentoonstelling. Het maakte de reis heen en terug van in totaal 4 uur, zeker de moeite waard.

    terug naar het begin