Franse chanson.
Gezien in de schouwburg van Gouda de voorstelling "Bart van Loo & Eddy Et Les Vedettes.
Schrijver Bart van Loo, de francofiele spraakwaterval uit De Wereld Draait Door die samen met Karl Vannieuwkerke even God in Frankrijk was, ging vorig jaar voor het eerst op tournee met Eddy Et Les Vedettes. Die voorstellingen werden een eclatant succes met lovende recensies.
Volgens de Volkskrant is Van Loo een charismatisch podiumbeest en Eddy Et Les Vedettes een goddelijke vijfmansband.
Het was een schitterende voorstelling, waarin woord en muziek hand in hand gingen.
Voor liefhebbers van het Franse chanson is deze voorstelling een regelrechte must.
Na afloop van de voorstelling was er een terecht langdurig staande ovatie.
Een dagje Den Haag.
Naar Den Haag met als doel een bezoek aan de Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch en een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag.
Om files te omzeilen, gaan we met het openbaar vervoer.
Vroeg op, want we moeten ons om negen uur melden in de ontvangstruimte.
Met de trein naar Den Haag Centraal. De treinen hebben weer eens vertraging. Dus kunnen we een eerdere trein dan gepland nemen. Daardoor zijn we als nog op de geplande tijd in Den Haag. Vervolgens met de bus naar Clingendael. Van hieraf lopend naar het Paleis. Via borden is de wandelroute uitstekend te volgen.
Bij toegangshek worden onze tickets en identiteitsbewijzen door de marechaussee gecontroleerd. Nu naar de ontvangstruimte. Daar worden we opnieuw gecontroleerd en krijgen we te horen dat jassen, tassen en mobiele telefoons moeten worden ingeleverd.
Precies op de afgesproken tijd begint de rondleiding. Voorzien van paraplu begeven we ons naar de dienstingang van het paleis. Daar wordt de paraplu weer ingeleverd en gaan we vervolgens naar de vestibule waar we een film krijgen te zien over de geschiedenis van het paleis en zijn bewoners. Hierna naar de Oranjezaal. Omdat we eerste groep zijn kan ons bezoek vijfminuten langer duren.
Onze gids verklaart vol enthousiasme de achtergronden van de schitterende schilderijen en panelen.
Terug in de ontvangstruimte concluderen we dat het een indrukwekkend bezoek was.
Nu weer lopend naar de bus ( in de regen; gelukkig regenjasjes bij ons.)
Terug naar Den Haag CS, waar we bus naar het gemeentemuseum pakken. Daar arriveren we om even over elf. Het museum is nog maar net open, maar het is al aardig druk.
Nu eerst aan de koffie en appeltaart met slagroom..We lopen even langs de tentoonstelling "Tijdens het eten". Prachtig porselein en zilver, glinsterend kristal, fraai damast en kostbare tafeldecoraties gemaakt van suikerwerk. Met een spectaculaire opstelling van compleet opgetuigde tafels.
Dan naar de tentoonstelling "Kleur ontketend"
Moderne kunst in de Lage Landen, 1885-1914
In de korte periode tussen 1885 en het begin van de Eerste Wereldoorlog vindt in de schilderkunst van de Lage Landen een moderne Renaissance plaats. Kleur wordt bevrijd van de ketenen van de zichtbare werkelijkheid. Gras kan ineens koel blauw zijn, een gezicht is helder paars en bomen kleuren rood. Kleur heeft een eigen betekenis gekregen. Het is een van de belangrijkste momenten in de moderne kunstgeschiedenis.
Tenslotte bekijken we de tentoonstelling "Ode aan de Nederlandse mode". Klinkende namen als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau hebben ons land duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland. Deze en ook andere, modeontwerpers van Nederlandse bodem oogsten internationale waardering. Wie kent niet de oogverblindende blauwe creatie, een ontwerp van Jan Taminiau, waarin koningin Máxima was gehuld tijdens de inhuldigingsceremonie.
Moe maar voldaan keren we vervolgens huiswaarts.
Oost-Groningen.
Weer een paar dagen bij onze vrienden in Sellingen geweest. Het was weer heel gezellig. Bij aankomst moesten we natuurlijk de heerlijke appeltaart gemaakt van eigen appels proeven.
Voor mij was de heenreis weer een nieuwe ervaring, omdat ik vanaf Staphorst zelf gereden heb.
De eerste dag brachten we een bezoek aan de dierentuin in Emmen. Erg leuk om te zien en weer eens een mooie gelegenheid voor het maken van foto’s. Na de dierentuin nog even het nieuwe centrum van Emmen bekeken. Veel fraaie winkels, maar of het nu ook een mooi centrum is, daar kan je heel verschillend over denken.
De tweede dag zijn waar naar een heel grote kledingzaak in Musselkanaal geweest, waar we allen wat nieuw kleding hebben aangeschaft.
Daarna naar Sellinger Beetse een interneringskamp waar werkelozen, Joden en foute Nederlanders tussen 1935 en 1948 werden geïnterneerd. Indrukwekkend om te zien.
Op de terugweg naar de boerderij liet onze vriend ons nog even zien waar “Boer Geert” uit “Boer zoekt vrouw” woont. Tegenwoordig een reisdoel voor bedrijfsuitjes en familie-uitstapjes. Samen met boer Geert op de foto!!!
De volgende dag gaan we na de koffie huiswaarts. Ik rijd tot Zwolle. Het is een ware vuurproef van het is behoorlijk mistig. Ik rijd tot Zwolle. Bij Zwolle breekt de zon door.
Koffieochtend.
Van de week zijn we met onze kleindochter Ninthe mee naar school geweest.
Het was koffieochtend. Je mocht met je kind / kleinkind werkjes en spelletjes doen.
En er was koffie, thee, allerlei koekjes en manderijnen.
De klas zag er prachtig versierd uit met herfstkleuren, paddenstoelen met theelichtjes e.d.
We kwamen opnieuw tot de conclusie wat bevoorrecht je bent als je op Kees Boeke school zit.
Ruime klaslokalen met een aantal vast ingerichte hoeken: bouwhoek, zandtafel, woonhoek, puzzelhoek, taal- en rekenhoek, schilderhoek, ontdekhoek en een vaste kring met zitjes.
Buiten een zee van ruimte met schooltuintjes, een kinderboerderij, een grasveld van minstens twee voetbalvelden groot en een flink stuk bos.
Leuk dat we op deze manier nader kennis konden maken met haar school.
Om half tien klapte de juf in haar handen en werden alle bezoekers geacht het lokaal te verlaten.
Omiversum.
Eerst bij een vriendin in Scheveningen gegeten en daarna naar de film.
In het Omniversum de film Vincent van Gogh gezien.
Een super grote panoramafilm. Alsof je zelf in Parijs, of de korenvelden in Zud-Frankrijk ronddwaalt.
De film is gemaakt vanuit de schilder zelf. De film werd ingesproken door Jeroen Krabbé als Vincent.
Indrukwekkend om zo dicht het schilderwerk te benaderen. Penseelstreken worden tot in de millimeter duidelijk zichtbaar. Zo kan je de werken in het echt niet bekijken.
De film geeft weer een ander beeld dan de serie over Van Gogh, die onlangs op de televisie werd vertoond.
Schouwburg.
Volgens onze agenda’s moesten we afgelopen dinsdag naar de Schouwburg.
Aan het einde van de middag verkleedden we ons.
Opeens kwam de vraag bij me op: hoe laat zou het afgelopen zijn?
Eigenlijk krijgen we kort voor een voorstelling altijd een berichtje van de schouwberg m.o. meer de aanvangstijd, de tijd van de pauze en hoe laat de voorstelling is afgelopen.
Dit bericht hadden we echter niet ontvangen. Dus maar eens op internet kijken. Daar stond de voorstelling helemaal niet vermeld.
Nog geen argwaan. Dus maar de brochure van de schouwburg geraadpleegd. Ook daar stond de voorstelling niet aangegeven.
Dan maar de kaartjes bekeken. Na uitvoerige bestudering van de tickets ontdekten we daar op de tekst: Extra voorstelling in seizoen 16/17.
Gelukkig dat we een en ander ontdekten voordat we in de schouwburg waren.
< /p>
Schouwburg Schudden.
Gezien in de Goudse schouwburg de voorstelling "Henk" van het cabaretduo Emiel de Jong en Noël van Santen.
Henk gaat iedere dag plichtsgetrouw naar zijn werk, nadat hij plichtsgetrouw naar de klaagzang van zijn buurman heeft geluisterd en hij met zijn vrouw het bed heeft opgemaakt. Henk is een sul, die werkt in een winkel van huishoudelijke artikelen. Zelfs zijn chef vergeet zijn naam, als hij nog maar de enige werknemer is.
Henks leven kent hele onrustige nachten. Zijn nachtmerries en angsten sluipen zijn alledaagsheid binnen Waar komen ze vandaan? En waar brengen ze hem? Wat moet je doen als je burgermansbestaan verandert in drijfzand?
Dit alles speelt zich af in een ingenieus houten decor, dat een multifunctioneel bouwwerk blijkt te zijn.
Een geweldige voorstelling, die in de diverse kranten vier en vijf sterren kreeg.
De decorontwerper / bouwer verdient alle lof, voor het magnifieke bouwwerk.
Een dagje Amsterdam.
Een paar dagen geleden reisden we naar Amsterdam af voor een bezoek aan het Van Gogh Museum. Daar was de tentoonstelling Munch-Van Gogh.
Vincent van Gogh en Edward Munch.
Een Nederlander en een Noor. Twee kunstenaars die elkaar nooit hebben ontmoet, maar die in dezelfde periode krachtige en intense kunstwerken maakten. Daarbij gingen ze allebei tot het uiterste.
Vincent en Edward hadden verschillende achtergronden en competenties. Toch hadden ze in de herfst van 1880 een gemeenschappelijk doel: kunstenaar worden.
Edward schreef zich in bij de Koninklijke Tekenacademie in Oslo; Vincent bij de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.
Een buitengewoon interessante tentoonstelling, met prachtige werken.
Omdat we wel de nodige drukte verwachtten, hadden we van te voren kaarten gekocht en een audio-tour besteld. Het was inderdaad druk, maar niet overvol. Soms moest je even geduld hebben om een bepaald schilderij te bewonderen.
Na het bezoek aan het museum zijn we lopend (een half uurtje) naar de Europaschool gegaan om onze kleindochter Yalisha op te halen.
Het was leuk om even haar school te kunnen zien en een in kijkje te nemen in haar klas en op het schoolplein.
Mijn zoon pikte ons bij de school weer op en vervolgens gingen we naar hun huis, waar het we avondeten gebruikten.
Zorgrobot.
Afgelopen week hebben we bij de buren gegeten. Het was een mooie gelegenheid om weer eens uitgebreid bij te praten.
Na uitwisseling van informatie over de gezondheid, de vakantie en de kinderen, kwamen we uit bij het werk van onze buurman.
Onze buurman is secretaris / penningmeester van een vereniging, die in Midden-Holland zorginstellingen beheert.
Hij vertelde ons dat zijn instelling als enige in Europa met zorgrobots werkt. Ze hebben er vijftien aangeschaft. Daar moeten de zorginstellingen mee leren omgaan.
Het is fantastisch om te zien wat zo’n robot allemaal kan: muziek maken, praten, spelletjes doen, je waarschuwen als het tijd is voor je medicijnen en nog veel meer.
Onze buurman heeft beloofd dat hij er een een keertje mee naar huis zal nemen, om aan ons te demonstreren.
We zijn benieuwd en kijken er naar uit.
Opnieuw Nepal.
Luchthaven Nepal zit zonder brandstof.
Chinese luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig even niet op Nepal vanwege een gebrek aan brandstof in het land in het Himalayagebergte.
Het nationale vliegveld in Kathmandu krijgt geen kerosine meer geleverd als gevolg van blokkades aan de grens met India.
Nepalezen, die etnische banden hebben met India houden verkeer aan de grens tegen uit protest tegen de nieuwe Nepalese Grondwet, die vorige maand is aangenomen. Ze vinden dat ze geen gelijke rechten hebben gekregen.
China Southeren Airlines heeft vluchten van en naar Nepal geschrapt tot tenministe 10 oktober. China Eastern Airles tot 24 oktober.
Het is nog onduidelijk of meer maatschappijen vergelijkbare stappen gaan nemen. Diverse maatschappijen met Kathmandu op de bestemmingenlijst hebben al aangegeven dat ze proberen extra brandstof mee te nemen, zodat ze wel op Nepal kunnen blijven vliegen.
Voor het aannemen van de nieuwe Grondwet was het al onrustig in het Zuidaziatische land, omdat betogers een Hindoestaat probeerden af te dwingen. Bij protesten vielen zeker veertig doden.