HOME

krabbels........

archief krabbels

 • juni-juli 2015
 • augustus 2015
 • september2015
 • oktober 2015
 • november 2015
 • februari 2015
 • maart 2015
 • april 2015
 • mei 2015
 • krabbels 5 februari 2016

  Fokke en Sukke

  gedicht (88K)

  krabbels 1 februari 2016

  Museum Gouda
  erasmus (93K) Een paar dagen geleden onze vrienden uit Groningen op bezoek gehad. Het betrof een verlaat verjaardagsbezoek. Mijn vrouw was begin januari jarig, maar door het winterweer konden onze vrienden niet eerder komen.
  īs Middags hebben we een bezoek gebracht aan Museum Gouda, waar ter gelegenheid van het Erasmusjaar een nieuw glas in lood raam voor de Sint Janskerk werd geŽxposeerd.
  Het raam is ontworpen door de glazenier Marc Mulders.
  De kunstenaar wil met het binnenvallend licht een nieuwe ruimtelijkheid schilderen, waar Erasmiaanse klanken van tolerantie, vergeving en gastvrijheid verbeeld worden in een abstract patroon van lichtschakeringen, kleurnevels en lichtflitsen.
  Bijgaand een detail van het raam.

  krabbels 25 januari 2016

  Wat een land
  Vorige week nog flinke vorst (-10 graden) en nu weer zonnig voorjaarsweer (+10 graden).
  De sneeuwklokjes staan in bloei en de narcissen zitten dik in de knop.
  Met dat mooie weer een tijdje lekker in de tuin gewerkt.
  De geraniums die ik met plastic zakken had afgedekt, hebben het ondanks deze bescherming niet overleefd.

  krabbels 21 januari 2016

  Wandeling
  Naar aanleiding van een tip van een van onze vrienden een nieuwe wandeling gemaakt.
  Leuk om op een mooie zondagmiddag te doen.
  gezicht_op_gouda (54K) Vanuit ons huis via het nieuwe wijkje achter verzorgingstehuis "De Hanepraaij" naar de Haastrechtse brug.
  Deze overgaan en vervolgens rechtsaf richting Gouderak. Na ongeveer 500 meter links afslaan.
  Via een voet- fietspad door de polder naar de Gouderakse Tiendweg.
  Vervolgens via Stolwijkersluis weer naar de Haastrechtse brug. En tenslotte via de Fluwelensingel weer naar huis terug.
  Ongeveer een uurtje wandelen, met een fraai uitzicht op Gouda.

  krabbels 15 januari 2016

  Nepal op de vakantiebeurs
  Nepal vakantiebeurs (61K) Van de week naar de vakantiebeurs geweest, omdat we wilden zien hoe de stands van Nepal waren.
  Mee gedaan aan de actie #Nepalnow.
  Ook een tijdje staan praten met de stadhouders en de organisatoren van een kleine reisorganisatie, die reizen naar Nepal organiseert.
  Ook nog een presentatie bijgewoond van een natuurfotograaf, die voor het Wereld Natuurfonds werkte. Prachtige fotoreportage over Nepal, zijn bewoners en de natuur aldaar.
  We kregen wel weer zin om naar Nepal te gaan. Eerst maar eens afwachten hoe het met de gezondheid gaat.
  Tenslotte hebben we ons georiŽnteerd op gebied van reizen naar Portugal en het kamperen bij de Boer.
  Het was wel een gezellig dagje. Maar wat een enorme drukte.

  krabbels 13 januari 2016

  Publieke Werken
  Gezien de film "Publieke Werken" gemaakt naar aanleiding van het boek van Thomas Rosenboom.
  De film speelt zich af in Amsterdam en Hoogeveen rond het jaar 1888.
  publieke werken (66K) Het nieuwe Centraal Station staat in de steigers en er zijn plannen voor een luxe hotel tegen over het station. Daar moeten echter wel huizen voor gesloopt worden.
  De meeste eigenaren laten zich uitkopen voor twintigduizend gulden, maar vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) gaat daar niet mee akkoord. Hij wil vijftigduizend gulden voor zijn pand hebben en hij geeft geen duimbreed toe in de onderhandelingen.
  In Hoogeveen runt zijn neef Anijs (Jacob Derwig) samen met zijn vrouw een apotheek. Eigenlijk heeft Anijs niet de juiste papieren. Als hij zich ook laat verleiden tot medische ingrepen keert de gegoede burgerij zich tegen hem.
  Anijs is zeer begaan met de armlastige turfstekers en samen met Vedder bedenkt hij een plan. Met de vijftigduizend gulden van Vedder kunnen ze die mensen een nieuw bestaan in Amerika bezorgen. Ze schakelen hun neef in Amerika in, die ervaring heeft met emigranten en regelen de reis en de overtocht voor de turfstekers.
  Alles lijkt in kannen en kruiken. Totdat Vedder tot zijn afschuw moet toezien hoe de huizen rondom hem gesloopt worden en zijn eigen huis blijft staan. Het Victoria Hotel wordt er gewoon omheen gebouwd.
  Een bijzonder indrukwekkende film met fraai acteerwerk en prachtige, met de computer gemaakte decors. Het is bijzonder knap hoe men het Amsterdam uit die jaren gestalte weet te geven.

  krabbels 10 januari 2016

  Nieuwjaarsreceptie
  Eind december, op een verjaardag bij de buren, kwam een artikel in de Volkskrant ter sprake over het formeren van een buurtpreventie app in Lelystad.
  Aangezien in onze buurt ook regelmatig inbraken voorkomen, werd spontaan het idee geboren om zo'n preventie app met bewoners, die aan de steeg wonen te realiseren.
  buurtpreventie (59K) Even later kwam de Oud en Nieuw viering aan de orde. We betreurden met z'n allen dat er de laatste paar jaar geen Nieuwjaarsreceptie meer in de buurt werd gehouden.
  Meteen werd het idee geboren om geheel spontaan weer een Nieuwjaarsreceptie te houden.
  Snel en efficiŽnt werden de taken verdeeld.
  Ik zou een Poort- Nieuwsbrief voor de bewoners maken, waarin onze ideeŽn werden geventileerd. De buurvrouw zou n.a.v. de aanmeldingen de buurt-preventie app regelen en de drie buurmannen zouden de Nieuwjaarsreceptie organiseren.
  nieuwjaarsborrel (59K) Taakverdeling: Een buurman stelde zijn tuin beschikbaar, ik regelde glazen, soepkommen, etc. en de verlichting. De overgebleven buurmannen en gingen de benodigde boodschappen bij de Sligro doen.
  Er werd enthousiast op ons schrijven gereageerd. Binnen een paar dagen hadden zich al meer dan 40 bewoners voor de preventie-app opgegeven.
  Afgelopen zaterdag werd de Nieuwjaarsborrel gehouden. Een uur van te tevoren kwamen de buurmannen bij elkaar, om alles neer te zetten en de erwtensoep en glŁhwein in orde te maken.
  Even na vieren kwamen de eerste buren de tuin binnen. En binnen de kortste keren waren er een man of dertig aanwezig. Iedereen vond het een geweldig idee. Er waren bewoners aanwezig, die je anders nauwelijks ziet.
  Onze spontane actie voor een Nieuwjaarsreceptie en een preventie app. sloeg dus erg goed aan.
  Volgende week overleg met de politie om alles nog eens kritisch na te lopen en te bekijken of er bij de ingangen van de poort/steeg een waarschuwingsbord kan worden geplaatst, dat in de buurt een buurtpreventie-app werkzaam is.
  Onze volgende actie wordt het gerealiseerd te krijgen dat de steeg wordt opgehoogd. Nu lijkt bij regen de steeg/poort wel een rivier.

  krabbels 3 januari 2016

  Oud en Nieuw
  carbid (75K)Op woensdag 30 - 12 met Goudse vrienden naar onze vrienden in Sellingen (Oost-Groningen) om op hun boerderij Oud en Nieuw te vieren.
  Aan het eind van de middag kwamen we daar aan.
  Na de borrel gingen we eten in de Herberg in Sellingen, waar we ons tegoed deden aan een voortreffelijke maaltijd.
  natuurgebied (70K)Op Oudejaarsdag eerst het traditionele carbid schieten bekeken. Vervolgens een wandeling gemaakt in de buurt van Onstwedde in het stroomgebied van de Ruiten Aa.
  's Avonds eerst een spelletje Yahtzee gedaan en vervolgens naar de Oudejaarsconference van Herman Finkers gekeken.
  Op 1 januari eerst even wat bijslapen en daarna een wandeling gemaakt door het schitterende natuurgebied Ter Borg.
  En dan is het al weer tijd om naar Gouda terug te keren.
  Zo even er een paar dagen op uit en je hebt het gevoel dat je een hele week op vakantie bent geweest.
  We hebben we een fijne tijd in Sellingen gehad met uitgelezen weer.

  krabbels 30 december 2015

  Fijne jaarwisseling
  kerstkaart Bea - Chris (55K)

  terug naar het begin